0
\$\begingroup\$

Starting the CryEngine Launcher, creating a new project runs a loading screen that always crashes on CryRenderD3D11.

How can i fix that?

The Editor.log file is:

BackupNameAttachment=" Build(184) 19 Mar 16 (17 04 53)"  -- used by backup system
Log Started at Sat Mar 19 17:04:53 2016
Built on Mar 15 2016 14:54:28
Running 64 bit Windows version
Executable: M:\Videogiochi\CryTek Engine\CRYENGINE Launcher\Crytek\CRYENGINE_5.0\bin\win_x64\Sandbox.exe
FileVersion: 5.0.0.184
ProductVersion: 5.0.0.184
Added MOD directory <%engineroot%> to CryPak
Added MOD directory <%engineroot%/engine> to CryPak

Total number of logical processors: 4
Number of available logical processors: 4
Total number of system cores: 2
Number of cores available to process: 2

Processor 0:
  CPU: Intel Intel(R) Core(TM) i3-4150 CPU @ 3.50GHz
  Family: 6, Model: 12, Stepping: 3
  FPU: On-Chip
  3DNow!: not present
  MMX: not present
  SSE: present
  SSE2: present
  SSE3: present
  Serial number not present or disabled

Processor 1:
  CPU: Intel Intel(R) Core(TM) i3-4150 CPU @ 3.50GHz
  Family: 6, Model: 12, Stepping: 3
  FPU: On-Chip
  3DNow!: not present
  MMX: not present
  SSE: present
  SSE2: present
  SSE3: present
  Serial number not present or disabled

[Error] [CVARS]: [DUPLICATE] CXConsole::AddCommand(): console command [hmd_recenter_pose] is already registered
Loading Config file system.cfg (m:\videogiochi\crytek engine\cryengine launcher\crytek\cryengine_5.0\system.cfg)
<17:04:53> OnSysSpecChange(4)
<17:04:53> [Warning] Config file VeryHighSpec.cfg not found!
<17:04:53> Loading Config file %ENGINEROOT%/editor.cfg (m:\videogiochi\crytek engine\cryengine launcher\crytek\cryengine_5.0\editor.cfg)
<17:04:53> [Warning] Config file game.cfg not found!
<17:04:53> Loading Config file project.cfg (project.cfg)
<17:04:53> GameDir: Assets
<17:04:53> Loading Config file game.cfg (assets\game.cfg)
<17:04:53> creating CVarGroups from directory 'assets/Config/CVarGroups' ...
<17:04:53> Loading Config file assets/Config/CVarGroups/sys_spec_full.cfg (assets\config\cvargroups\sys_spec_full.cfg)
<17:04:53> Loading Config file assets/Config/CVarGroups/sys_spec_gameeffects.cfg (assets\config\cvargroups\sys_spec_gameeffects.cfg)
<17:04:53> Loading Config file assets/Config/CVarGroups/sys_spec_light.cfg (assets\config\cvargroups\sys_spec_light.cfg)
<17:04:53> Loading Config file assets/Config/CVarGroups/sys_spec_objectdetail.cfg (assets\config\cvargroups\sys_spec_objectdetail.cfg)
<17:04:53> Loading Config file assets/Config/CVarGroups/sys_spec_particles.cfg (assets\config\cvargroups\sys_spec_particles.cfg)
<17:04:53> Loading Config file assets/Config/CVarGroups/sys_spec_physics.cfg (assets\config\cvargroups\sys_spec_physics.cfg)
<17:04:53> Loading Config file assets/Config/CVarGroups/sys_spec_postprocessing.cfg (assets\config\cvargroups\sys_spec_postprocessing.cfg)
<17:04:53> Loading Config file assets/Config/CVarGroups/sys_spec_quality.cfg (assets\config\cvargroups\sys_spec_quality.cfg)
<17:04:53> Loading Config file assets/Config/CVarGroups/sys_spec_shading.cfg (assets\config\cvargroups\sys_spec_shading.cfg)
<17:04:53> Loading Config file assets/Config/CVarGroups/sys_spec_shadows.cfg (assets\config\cvargroups\sys_spec_shadows.cfg)
<17:04:53> Loading Config file assets/Config/CVarGroups/sys_spec_sound.cfg (assets\config\cvargroups\sys_spec_sound.cfg)
<17:04:53> Loading Config file assets/Config/CVarGroups/sys_spec_texture.cfg (assets\config\cvargroups\sys_spec_texture.cfg)
<17:04:53> Loading Config file assets/Config/CVarGroups/sys_spec_textureresolution.cfg (assets\config\cvargroups\sys_spec_textureresolution.cfg)
<17:04:53> Loading Config file assets/Config/CVarGroups/sys_spec_volumetriceffects.cfg (assets\config\cvargroups\sys_spec_volumetriceffects.cfg)
<17:04:53> Loading Config file assets/Config/CVarGroups/sys_spec_water.cfg (assets\config\cvargroups\sys_spec_water.cfg)
<17:04:53> creating CVarGroups from directory 'Engine/Config/CVarGroups' ...
<17:04:53> [Warning] <ThreadConfigInfo>: Active platform identifier string "pc" not found in config "config/engine_core.thread_config".
<17:04:53> [Warning] <ThreadConfigInfo>: Active platform identifier string "pc" not found in config "config/engine_sandbox.thread_config".
<17:04:53> Windows 10 64 bit (build 10.0.10586)
<17:04:53> User name: "Luca"
<17:04:53> System language: Italian
<17:04:53> Windows Directory: "C:\WINDOWS"
<17:04:53> Local time is 17:04:53 03/19/16, system running for 37 minutes
<17:04:53> 16323MB physical memory installed, 12072MB available, 134217727MB virtual memory installed, 26 percent of memory in use
<17:04:53> PageFile usage: 43MB, Working Set: 52MB, Peak PageFile usage: 43MB,
<17:04:53> Current display mode is 1600x1200x32, (Unknown graphics card)
<17:04:53> IBM enhanced (101/102-key) keyboard and 8+ button mouse installed
<17:04:53> --------------------------------------------------------------------------------
<17:04:53> [Warning] Config file %USER%/game.cfg not found!
<17:04:53> Loading Config file system.cfg (m:\videogiochi\crytek engine\cryengine launcher\crytek\cryengine_5.0\system.cfg)
<17:04:53> OnSysSpecChange(4)
<17:04:53> Loading Config file VeryHighSpec.cfg (assets\config\veryhighspec.cfg)
<17:04:53> Loading Config file %ENGINEROOT%/editor.cfg (m:\videogiochi\crytek engine\cryengine launcher\crytek\cryengine_5.0\editor.cfg)
<17:04:53> Loading Config file game.cfg (assets\game.cfg)
<17:04:53> Loading Config file project.cfg (project.cfg)
<17:04:53> [Warning] Config file user.cfg not found!
<17:04:53> Stream Engine Initialization
<17:04:53> GameName: CRYENGINE SDK Example
<17:04:53> BuildTime: Mar 15 2016 14:54:28
<17:04:53> [Warning] Editor only supports DX11. Switching to DX11 Renderer.
<17:04:53> Physics initialization
<17:04:54> Initializing CryPhysics...
<17:04:54> Initializing CryPhysics done, MemUsage=972Kb
<17:04:54> [Warning] Cannot open Pak file assets\localization\english_xml.pak
<17:04:54> Localized language content(english) not available or modified from the original installation.
<17:04:54> [Warning] Cannot open Pak file assets\localization\english.pak
<17:04:54> Localized language content(english) not available or modified from the original installation.
<17:04:54> [Warning] Cannot open Pak file assets\localization\english.pak
<17:04:54> Localized language content(english) not available or modified from the original installation.
<17:04:54> [Error] <Localization> No localization files found!
<17:04:54> <Audio>: AudioSystem initialization
<17:04:54> Initializing CryAudioSystem...
<17:04:54> Initializing CryAudioImplSDLMixer...
<17:04:54> <Audio> <0.231>: CryAudioImplSDLMixer loaded
<17:04:54> Initializing CryAudioImplSDLMixer done, MemUsage=5476Kb
<17:04:54> Initializing CryAudioSystem done, MemUsage=6128Kb
<17:04:54> Renderer initialization
<17:04:54> Initializing CryRenderD3D11...
<17:04:54> CRenderer sizeof(Vec2f16)=4 sizeof(Vec3f16)=8
<17:04:54> Initializing CryRenderD3D11 done, MemUsage=3804Kb
<17:04:54> Initializing Direct3D and creating game window:
<17:04:54> D3DX_SDK_VERSION = <UNDEFINED>
<17:04:54> Direct3D driver is creating...
<17:04:54> Crytek Direct3D driver version 2.00 (Mar 15 2016 <14:54:30>)
<17:04:54> Creating window called 'CRYENGINE SDK Example' (1280x720)
<17:04:54> [HMD] HMD Renderer not initialized - stereoOuput [0] hmdDevice [ null]
<17:04:54> Flushing pended shaders...
<17:04:54> Finished flushing pended shaders...
<17:04:54> System Shutdown
Closing PAK file: assets\textures.pak
Closing PAK file: m:\videogiochi\crytek engine\cryengine launcher\crytek\cryengine_5.0\engine\engine.pak
Closing PAK file: m:\videogiochi\crytek engine\cryengine launcher\crytek\cryengine_5.0\engine\shadercache.pak
Closing PAK file: m:\videogiochi\crytek engine\cryengine launcher\crytek\cryengine_5.0\engine\shadercachestartup.pak
Closing PAK file: m:\videogiochi\crytek engine\cryengine launcher\crytek\cryengine_5.0\engine\shaders.pak
Closing PAK file: m:\videogiochi\crytek engine\cryengine launcher\crytek\cryengine_5.0\engine\shadersbin.pak
\$\endgroup\$
  • \$\begingroup\$ Please don't delete and re-post your question like this in the future; you can just edit the original question. \$\endgroup\$ – user1430 Mar 19 '16 at 16:58
  • \$\begingroup\$ Indeed, made a mistake in my multitab browser. You are right. \$\endgroup\$ – EagleOne Mar 19 '16 at 17:00
  • \$\begingroup\$ This still doesn't really show much about the crash though. Have you tried asking on CryTek's forums, or asking their support? This log seems to indicate that the D3D API initializes successfully and then just shuts down. \$\endgroup\$ – user1430 Mar 19 '16 at 17:01
  • \$\begingroup\$ The Cryengine forum has some problems because of I can't post. I contacted them on a Slack community and they managed to find the solution. I posted it in order to share it with others that could have the same issue. \$\endgroup\$ – EagleOne Mar 19 '16 at 17:03
1
\$\begingroup\$

The ATI Radeon 4800 HD Series GPU supports up to DirectX 10. Cryengine requires DirectX 11 minimum in order to work. So the GPU can't work with Cryengine

\$\endgroup\$

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.